Kış Yaklaşırken Sağlığımıza Dikkat Edelim

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu ve Akılcı Antibiyotik Kullanımı
 
Üst solunum yolları  burun, sinüsler, yutak (farenks), gırtlak (larenks) bölümlerinden oluşur. Bu bölgelerin iltihaplanmalarına üst solunum yolu enfeksiyonu denir.
 
Enfeksiyonlarda  etkenler  %85-90  oranında virüsler, -15 oranında bakteriler ve diğer mikroplardır.
 
Kış aylarında; bu mikropların sıklıgının artması, kapalı ortamlarda uzun süre  kalınması, havalandırmanın yetersiz olması, sigara dumanı, kışın vucut direncinin düşmesi, dengesiz beslenme  enfeksiyonların  oluşmasına neden olur.
 
Erişkinler senede ortalama 1-3 kez enfeksiyon geçirebilirler. En sık yakınmalar öksürük, boğaz ağrsı, burunda akıntı, hapşırma, ateş (mutlaka ateş ölçer ile ölçülmeli) kas, eklem ağrıları, halsizliktir.
 
Tedavisi yatak istirahati, dengeli beslenme, bol sıvı alımı ve şikayetlere yönelik ilaçlardan oluşur. Etkenler sıklıkla virüsler oldugundan antibiyotik kullanımı uygun değildi. Zira antibiyotiklerin virüsler üzerine etkisi yoktur. Enfeksiyonun düzelmesi en az bir hafta sürer. Bazen virüs enfeksiyonuna bakteriyel enfeksiyon ilave olabilir. Bu durumda tedaviye doktor önerisi ile antibiyotik eklenebilir. Ağız yolu ile  ilave edilen antibiyotiklerin etki etmesi farmakolojik özellileri nedeni ile 72 saati bulabilir. Yakınmalar düzelse bile antibiyotik başlanmış hastaların tedaviyi doktorun önerdiği süreye tamamlaması gerekmektedir.
 
Akılcı antibiyotik kullanımı gerekli hallerde, (bakteriyel enfeksiyonlar) gerekli sürelerde ve önerilen dozlarda kullanım ile olmaktadır. Bu duruma dikkat edilmemesi halinde antibiyotik direnci gelişmekte ve antibiyotikler etkisiz hale gelmektedir. Bu konu şu anda dünyada buyuk bir sorun olarak algılanmakta akılcı antibiyotik kulanımını ön plana çıkarmaktadır.
 
Gelecek nesillerimizi düşünüyorsak lütfen akılcı antibiyotik kullanalım.
 
Dr.Cemile Şentürk Demirtaş