Kurumsal
Mevzuat
Haklar
Sağlık
Hizmet birleştirmesini nasıl yapabilirim?
Hizmet birleştirmeleri, değişik sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak çalışılan sürelerin, emeklilik aşamasında aylığı bağlayacak kurum nezdinde toplanması amacını taşımaktadır.
Bu sebeple; çalışan üyelerimizin hizmet birleştirme talepleri emeklilik aşamasında dikkate alınmak üzere dosyalarında muhafaza edilmektedir.
Emekli olursam ne kadar aylık alabilirim?
Emekli aylığı hesaplanmasında, çalışılan süre ve kazançlar en önemli parametreler olup, bağlanan aylıklar herkes için farklı tutarlarda olabilmektedir. Halen, Vakfımızca ödenmekte olan ortalama emekli aylığı 9.700 TL’dır.
Hizmet borçlanmasının faydası nedir?
Borçlanma süreleri prim ödeme gün sayısına eklenir. Ayrıca; askerlik, avukatlık stajı, doktora ve tıpta uzmanlık süresi borçlanmalarında, borçlanılan dönem ilk defa sigortalı olarak çalışılmaya başlanan tarihten önce ise sigortalılık başlangıç tarihi borçlanılan gün sayısı kadar geriye götürülür.
Emekli maaşımın yatırıldığı mevduat hesabını nasıl değiştirebilirim?
Sandığımızca ödenen emekli aylıklarının yatırıldığı mevduat hesabının değiştirilebilmesi için internet sitemizin Hakkımızda/Emeklilik/Form ve Dilekçeler bölümünde yer alan Hesap Değişikliği Bildirim Formu'nun doldurularak, bu hesaba ait cüzdan fotokopisi ile birlikte Sandığımıza posta ya da mail yoluyla gönderilmesi gerekmektedir. Mevduat hesabının münferiden aylık alan üyemize ait olması gerekmektedir.
Hizmet borçlanmasını nasıl yapabilirim?
Hizmet borçlanması için, “Borçlanma Talep Formu” ve bu formun açıklamalar bölümünde yer verilen borçlanma türüne göre gerekli belgeler ile Sandığımıza şahsen veya posta yoluyla başvurulabilir.
Hizmet borçlanmasında ne kadar süreyi borçlanabilirim?
Borçlanmak istenen sürenin tamamı veya bir kısmı için borçlanma yapılabilir.
Borçlanma için yatırmam gereken tutar ne kadardır?
Bir günlük borçlanma tutarı, talepte bulunulan tarihte geçerli olan günlük prime esas kazancın alt ve üst sınırları arasında kalmak üzere, üyemiz tarafından belirlenen tutarın %32’sidir.
Yurtdışı vizesi alabilmek için gerekli yazıyı nasıl temin edebilirim?
Yurtdışına çıkacak üyelerimizin, vize başvurusunda istenen yazının düzenlenebilmesi için, hangi ülkeye gidileceği ve vize başvurusunun nereye yapılacağını ( Büyükelçilik/Konsolosluk) belirten bir dilekçe ile Vakfımıza başvurması gerekmektedir.
5510 sayılı yasadan nasıl etkileneceğiz?
Emekli aylığına hak kazanma yönünden, 30.4.2008 tarihinden önce sigortalı olarak bir işte çalışmış olanlar yeni kanundan etkilenmeyeceklerdir. 30.4.2008 ve da sonraki bir tarihte ilk defa çalışmaya başlayanlar kadın ise 58 erkek ise 60 yaşını ve 7200 prim ödeme gün sayısını doldurduktan sonra emekli olabileceklerdir. Belirtilen yaş şartları 1.1.2036 tarihinden sonra kademeli olarak yükseltilecek ve 2048 yılında kadın ve erkekler için 65 yaşına eşitlenecektir.
Emekli aylığı bağlanması yönünden ise, 1.10.2008 tarihinden sonra aylık bağlama sistemi değiştirilmekte ise de, çalışan üyeler bu değişiklikten sadece 1.10.2008 tarihinden sonra çalıştıkları süre kadar etkileneceklerdir. Bir başka deyimle, 1.10.2008’den önceki çalıştıkları sürelere ilişkin kazanılmış hakları devam etmektedir.